La ce se folosesc sursele UPS
Sursele neîntreruptibile de alimentare cunoscute şi sub numele de UPS au pătruns astăzi în mai toate domeniile de utilizare. Dacă la început erau utilizate mai mult în alimentarea serverelor şi calculatoarelor, plaja de utilizare s-a extins rapid către alimentarea de urgenţă a centralelor termice, a sistemelor de răcire, a pompelor şi ventilatoarelor etc.
Unul dintre cele mai vaste domenii de utilizare este cel al centralelor termice, datorită importanţei asigurării securităţii şi continuităţii în funcţionarea acestora. Sursele neîntreruptibile speciale pentru acest domeniu se numesc UPS centrale termice şi pot asigura alimentarea de urgenţă a centralei termice atunci când, din diverse cauze, cade sursa principală de alimentare.
Ce sunt sursele UPS
Sursele UPS sunt aparate electrice de ultimă generaţie. Ele utilizează tehnologia Microcontrol şi asigură în cazul penelor de curent sau a defecţiunilor pe reţea furnizarea de energie în mod continuu pentru diferite sarcini.
Parametrii afişaţi
Sursele sunt prevăzute cu display electronic LCD pentru autodiagnoză şi afişarea digitală a parametrilor de funcţionare la apelarea acestora printr-o simplă apăsare de buton. Iată un exemplu:
Indicatoarele afişajului sunt: 1. Contor tensiune de intrare, 2. Contor tensiune de ieşire, 3. Indicator mod de lucru normal, 4. Indicator mod de lucru pe baterie, 5. Indicator mod silenţios, 6. Indicator de suprasarcină, 7. Capacitatea de încărcare, 8. Tensiunea bateriei.
Comenzi şi prize
Iată şi un exemplu de dispunere a butoanelor şi prizelor:
Comenzile şi conexiunile sunt: 1. Întrerupător echipamente conectate, 2. Indicator pornit, 3. Afişaj LCD multifuncţional, 4. Comutator selecţie/setări, 5. Ieşire c.a., 6. Intrare c.a., 7. Borna (-) cablu baterie, 8. Borna (+) cablu baterie, 9. Siguranţă DC.
Avantajele surselor UPS
Dintre avantajele surselor UPS putem menţiona că au dimensiuni reduse, se manevrează uşor, nu fac zgomot şi nu necesită mentenanţă sau un combustibil specific.
În funcţie de necesităţi şi de posibilităţi se poate prelungi durata de autonomie alegând o baterie de 12V (baterie de maşină) superioară.
Se poate opta pentru încărcare rapidă, caz în care curentul de încărcare va fi mai mare, sau doar pentru încărcare, adică în mod bypass.
Sursele neîntreruptibile emit avertizări sonore în cazul situaţiilor critice şi au protecţii la suprasarcină reţea, la scurtcircuit, la descărcare şi la inversarea polarităţii.
Achiziţionarea unei surse UPS pentru centrale termice
Preţul surselor UPS centrale termice diferă proporţional cu puterea maximă a sursei şi cu performanţele acumulatorului.
Autonomia sursei depinde de acumulator (un acumulator de 12V cu 200 Ah va avea autonomie mai bună decât unul cu 55 Ah) şi mai depinde de consumator (cu cât puterea consumatorului creşte cu atât scade autonomia). De exemplu, în funcţie de baterie şi consumator, utilizând o singură baterie, autonomia poate varia între 0,4 şi 8,4 ore.
Acumulatorul de 12V se achiziţionează separat iar legătura între bornele UPS-ului şi baterie se face prin cablurile de legătură din dotarea sursei, cablul negru pentru (-) şi cablul roşu pentru (+).
Astfel, în funcţie de sarcina consumatorului şi durata de autonomie dorită trebuie să alegeţi mai întâi tipul de sursă, apoi tipul de acumulator.
Acum că sursa UPS pentru centrale termice nu mai are multe secrete, indiferent că aveţi centrală termică pe lemne sau centrală termică pe gaz, nu vă rămâne decât să achiziţionaţi UPS-ul dorit pentru a îmbunătăţi siguranţa şi confortul dumneavoastră de zi cu zi.