Cum verificăm şi înlocuim alimentatorul unui laptop

În cazul în care apare o problemă pe partea de alimentare a laptopului este bine să ştiţi cum trebuie să procedaţi pentru a depista defecţiunea şi a o remedia pe cât posibil singuri. Nu este greu, trebuie doar puţină atenţie şi veţi evita drumurile inutile şi pierderea timpului preţios…

Schema de alimentare a unui laptop

Pentru început trebuie să vă familiarizaţi cu schema sumară de alimentare a unui laptop prezentată în figura următoare. Din start trebuie spus însă, că dumneavoastră veţi putea interveni doar în părţile laterale ale schemei, respectiv la alimentatorul extern şi la bateria internă. Pentru alte defecţiuni interne ale laptopului, în partea de mijloc a diagramei notată cu “Laptop”, va trebui să apelaţi la un service specializat.

În schema de alimentare, blocul AC Adapter simbolizează alimentatorul extern, cunoscut şi sub denumirea de încărcător laptop, pe care îl manevrăm frecvent pentru a cupla laptopul la reţeaua electrică de 220V. Rolul acestuia este în primul rând de a reîncărca blocul acumulator laptop intern notat cu Battery pentru asigurarea autonomiei de lucru, apoi ca sursă alternativă de alimentare după caz. Defectarea alimentatorului scoate din uz întreaga schemă de mai jos!

Schema-de-alimentare-laptop

Verificarea alimentatorului de laptop

Iată ce ne recomandă specialiştii de la HP să facem pentru a verifica alimentatorul:

1. Dacă în timpul funcţionarii laptopului cuplăm alimentatorul la reţeaua de 220V, imediat trebuie să observăm pe ecran în dreapta jos o iconiţă cu un ştecher sau un indicator ce denotă că alimentatorul funcţionează şi închide circuitul.

Dacă în schimb după conectare nu apare nimic altceva şi rămâne doar indicatorul cu nivelul de încărcare a bateriei, atunci alimentatorul este defect.

2. Al doilea test constă în închiderea laptopului, scoaterea bateriei şi conectarea alimentatorului la laptop şi la reţeaua de 220V. Dacă laptopul nu porneşte nici în acest caz, atunci alimentatorul este cu siguranţă defect şi trebuie înlocuit.

Înlocuirea alimentatorului de laptop

În acest caz puteţi foarte simplu şi comod să cumpăraţi un alimentator dintr-un magazin online specializat pe piese de schimb pentru laptopuri. În aceste magazine veţi găsi aproape orice model de încărcător, original sau compatibil, nou şi cu garanţie.

Tot ce trebuie să faceţi este să căutaţi pe site modelul de laptop pe care îl deţineţi (ex: Toshiba Satellite L670) sau codul alimentatorului (ex: PA3380U-1ACA) şi veţi ajunge imediat la alimentatorul dorit.

Incarcator-laptop

Verificarea caracteristicilor alimentatorului

Înainte de achiziţionarea finală verificaţi din prudenţă ca datele înscrise pe alimentatorul defect să corespundă cu datele prezentate în descrierea de pe site a alimentatorului găsit. Datele de interes ce trebuie verificate (cu exemple doar orientative între paranteze) sunt: tensiunea de ieşire (ex: 19 V), curentul de ieşire (ex: 4,74 A), dimensiunile mufei ce intră în laptop (ex: 5,5 x 2,5 x 12 mm), puterea alimentatorului (ex: 90 W) şi tensiunea de intrare (ex: 100-240 V).

Cum verificăm şi înlocuim alimentatorul unui laptop publicat: 2021-03-17T07:36:21+00:00, actualizat: 2021-03-17T08:13:39+00:00 by Magazine Online Virtuale